miércoles, 4 de septiembre de 2013

Cinemagraph: aquesta foto està molt viva!

 
Corrien els anys 80, quan un enginyer informàtic de la companyia CompuServe anomenat Steve Whilhite va presentar un nou format gràfic per computadores, anomenat GIF (Graphic Interchange Format). Aquell format, que en un principi va ser innovador per introduir el color (substituint l'antic format RLE, que trebllava en blanc i negre), i que ademés permetia el moviment, amb el pas dels anys, i sobretot amb l'entrada de les webs 2.0, el GIF va derivar en un símbol de l'anti-disseny (com li passa a la tipografia Comic Sans). Era un format desprestigiat (i/o menyspreat). Qui no recorda aquelles antigues pàgines web fetes a partir d'imatges i/o animacions "super cutres"? Allò era el GIF en aquella època.

Des de llavors, i després d'una llarga travessa pel desert, el format sembla tornar a reviure (i amb força), després que un artista plàstic i una fotògrafa  de New York els tornessin a la actualitat després d'usar aquest format per donar vida a les seves fotografíes de moda i notícies de la Setmana de la Moda de New York de l'any 2011.

Aquesta parella eren Kevin Burg i Jamie Beck (http://cinemagraphs.com/), que, ademés de recuperar un antic format (llenguatge informàtic) defenestrat en el mon del disseny, van crear una nova forma d'expressió artística, el CINEMAGRAPH, que, paradoxalment, persegueix aconseguir imatges de gran qualitat usant de referència el mon de la moda i el disseny.

En la recuperació, han tingut molt que veure la facilitat del GIF per ser creat i compartit, juntament amb l'éxit de reds de contingut com és Tumblr entre d'altres, son la clau d'aquest revival. El GIF suposa també, una alternativa a Flash que es pot veure des de qualsevol dispositiu.


El Cinemagraph, és una tècnica de representació que combina la quietud de la fotografia amb el moviment repetit en bucle que proporciona el format GIF, i que els "inventors" l'han definit així: "el cinemagraph és una imatge que conté en si mateixa una visió de temps per ser experimentada i conservada indefinidament".

I així, el format GIF ha tornat a reneixer amb força, permetent d'una forma molt senzilla, explicar històries. Alguns necessitaran explicar qué succeeix al seu voltant, d'altres necessiten mostrar que surt de la seva imaginació, i d'altres ni tan sols se sap que volen explicar. Tots ells, en definitiva, usen aquest format per explicar la seva història mitjançant la simple contemplació de les imatges repetides en bucle.

En la recuperació, han tingut molt que veure la facilitat del GIF per ser creat i compartit, juntament amb l'éxit de reds de contingut com és Tumblr entre d'altres, son la clau d'aquest revival. El GIF suposa també, una alternativa a Flash que es pot veure des de qualsevol dispositiu.

Alguns exemples de Cinemagrafia:

-Kevin Burg + Jamie Beck (www.cinemagraph.com)





 -Rrrrrrrroll (http://rrrrrrrroll.tumblr.com/)






-GIF Paranoia (http://www.gifparanoia.org)



Altres Cinemagraphs d'autoria desconeguda:













A internet es poden trobar multitud de tutorials (semblants a aquest: http://blog.spoongraphics.co.uk/tutorials/how-to-make-a-cool-cinemagraph-image-in-photoshop), no dubtis en intentar-ho!!!!






No hay comentarios:

Publicar un comentario